Deoarece
este sezonul perfect pentru ele, astăzi vă propun o reţetă dulce, cu multe
cireşe! Veţi avea nevoie de:
Pentru aluat:
350g
făină
1/2
linguriţă sare
2
linguri zahăr
220g
unt rece, tăiat cubuleţe
85
ml apă rece
un
gălbenuş de ou
½
linguriţă extract de vanilie
o linguriţă
coajă rasă de la o lămâie
700g cireşe fără
sâmburi
150g zahăr (din
care 30 g zahăr vanilat)
2-3
linguriţe amidon
un praf de sare
1 lingură suc de
lămâie
½ linguriţă
extract de vanilie
1 linguriţă
kirsch sau lichior de migdale
Disaronno
25g unt
tăiat în bucăţele
şi
un ou pentru uns plăcinta
o linguriţă zahăr
brun
pentru
ansamblare veţi avea nevoie de o tavă de tartă cu diametrul 24-26 cm.
Vom începe cu pregătirea
aluatului: amestecăm făina cu sarea, zahărul şi coaja rasă de lămâie. Apoi
adăugăm untul rece, apa rece, extractul de vanilie şi gălbenuşul - totul
într-un robot de bucătărie ca să fie mai rapid şi mai uşor. :-)
Aluatul rezultat îl împărţim în
două părţi inegale (3 sferturi şi 1 sfert) şi formăm două bile de aluat pe care
ar fi bine să le aplatizezi, să le înveleşti în folie alimentară şi să le pui
la frigider pentru o oră (sau peste noapte).
Întindem bila mai mare de aluat
într-un disc cu diametrul mai mare decât al tâvii de tartă folosită. Întindem
aluatul în tavă şi îl punem la frigider pentru 15 minute. Întindem şi a doua
bilă şi tăiem din ea fâşii groase de 1-1.5 cm. Le aşezăm pe o farfurie
acoperită cu folie alimentară şi le punem la frigider. (nu uita să presari
puţină făină pe suprafaţa pe care întinzi aluatul)
I |
II |
Pentru umplutură vom pune
cireşele într-un bol împreună cu zahărul, amidonul, sarea, zeama de lămâie,
extractul de vanilie şi kirsch-ul (sau lichiorul), pe care le vom amesteca uşor
astfel încât să se acopere fructele cu restul ingredientelor. În continuare le
vom lăsa să stea aşa timp de 30 minute pentru îmbinarea aromelor.
Turnăm
umplutura în tava pregătită cu aluatul de tartă, presărăm deasupra ei untul
tăiat bucăţele mici, ungem marginile tartei cu ou bătut şi acoperim cu fâşiile
de aluat pregătite, încercând să formăm un fel de împletitură din ele deasupra
plăcintei. La final ungem suprafaţa cu ou şi presărăm puţin zahăr brun
III |
IV |
Băgăm
plăcinta în cuptorul preîncălzit la 200C şi o lăsăm timp de 15 minute, apoi
reducem intensitatea căldurii la 180C şi o mai lăsăm la cuptor încă 30 de
minute până când aluatul se rumeneşte şi amestecul de cireşe începe să fiarbă.
Când e gata, o lăsăm să se răcească timp de cel puţin o oră înainte de a o felia.
Când e gata, o lăsăm să se răcească timp de cel puţin o oră înainte de a o felia.
O
felie de plăcintă cu cireşe, servită cu îngheţată de vanilie te va încânta în
orice moment al zilei.
Enjoy it!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu