vineri, 14 iunie 2013

American pie cu cireşe



Deoarece este sezonul perfect pentru ele, astăzi vă propun o reţetă dulce, cu multe cireşe! Veţi avea nevoie de:

Pentru aluat
:
350g făină
1/2 linguriţă sare
2 linguri zahăr
220g unt rece, tăiat cubuleţe
85 ml apă rece
un gălbenuş de ou
½ linguriţă extract de vanilie
o linguriţă coajă rasă de la o lămâie

Pentru umplutură: 
700g cireşe fără sâmburi
150g zahăr (din care 30 g zahăr vanilat)
2-3 linguriţe amidon
un praf de sare
1 lingură suc de lămâie
½ linguriţă extract de vanilie
1 linguriţă kirsch sau lichior de migdale Disaronno
                             25g unt tăiat în bucăţele
şi

un ou pentru uns plăcinta
o linguriţă zahăr brun
pentru ansamblare veţi avea nevoie de o tavă de tartă cu diametrul 24-26 cm.

Vom începe cu pregătirea aluatului: amestecăm făina cu sarea, zahărul şi coaja rasă de lămâie. Apoi adăugăm untul rece, apa rece, extractul de vanilie şi gălbenuşul - totul într-un robot de bucătărie ca să fie mai rapid şi mai uşor. :-)
Aluatul rezultat îl împărţim în două părţi inegale (3 sferturi şi 1 sfert) şi formăm două bile de aluat pe care ar fi bine să le aplatizezi, să le înveleşti în folie alimentară şi să le pui la frigider pentru o oră (sau peste noapte).
Întindem bila mai mare de aluat într-un disc cu diametrul mai mare decât al tâvii de tartă folosită. Întindem aluatul în tavă şi îl punem la frigider pentru 15 minute. Întindem şi a doua bilă şi tăiem din ea fâşii groase de 1-1.5 cm. Le aşezăm pe o farfurie acoperită cu folie alimentară şi le punem la frigider. (nu uita să presari puţină făină pe suprafaţa pe care întinzi aluatul)
I
II










Pentru umplutură vom pune cireşele într-un bol împreună cu zahărul, amidonul, sarea, zeama de lămâie, extractul de vanilie şi kirsch-ul (sau lichiorul), pe care le vom amesteca uşor astfel încât să se acopere fructele cu restul ingredientelor. În continuare le vom lăsa să stea aşa timp de 30 minute pentru îmbinarea aromelor.
Turnăm umplutura în tava pregătită cu aluatul de tartă, presărăm deasupra ei untul tăiat bucăţele mici, ungem marginile tartei cu ou bătut şi acoperim cu fâşiile de aluat pregătite, încercând să formăm un fel de împletitură din ele deasupra plăcintei. La final ungem suprafaţa cu ou şi presărăm puţin zahăr brun
III
IV










Băgăm plăcinta în cuptorul preîncălzit la 200C şi o lăsăm timp de 15 minute, apoi reducem intensitatea căldurii la 180C şi o mai lăsăm la cuptor încă 30 de minute până când aluatul se rumeneşte şi amestecul de cireşe începe să fiarbă.
Când e gata, o lăsăm să se răcească timp de cel puţin o oră înainte de a o felia.
O felie de plăcintă cu cireşe, servită cu îngheţată de vanilie te va încânta în orice moment al zilei.



Enjoy it!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu